Category Archives: Blog

TWIL – Ep.2

Another episode of This Week I Learn (TWIL).

This is an “aha” moment with Ashish Kumar during Agile Product Ownership class by ICAgile & Agile Visa (Training, Coaching & Consulting)

Product ownership must be focusing on 3 elements:

1. Business: customer, market, competition, etc

2. Organisation: ROI, cost per employee, growth, etc

3. Knowledge/people

I assume points 1 & 2 are already straightforward, aren’t they?. Then why there’s a point 3??

Maximizing the value of the product will lead to the increasing value of the company or organization, agree?. Then, is the product having the ability to doing self-improvement? of course no. Who can do it? the people behind it. The more knowledge they have, the more chance they can win the competition.

People tend to forget that improving people’s knowledge = increasing the asset of the organization. Increasing the asset of the organization can lead to the increasing value of the company and organization.

So, is your team still afraid to doing a re-write? or moving into the latest technology stack?, of course, we shouldn’t forget to calculate the “investment” (need to explore more about this).

TWIL – Ep.1

I’m starting to write This Week I Learn (TWIL) in the spirit of continuous improvement. I hope it helps me remember how far I go and get feedback on my thought; even better, it allows you not to be trapped on similar mistakes.

As a #coach, I just realized we often face the unideal situation. Some of our co-workers left the company, and I need to keep the team engaged and continue to run the business.

This week I learn that just supporting the team in this condition with just literally saying “come on guys,” “what can I help,” etc., sounds/feels useless. We need to change our uniform from a coach to an enabler: “so, what should I do?” “how to make this happen?” etc.

It’s a different spirit.

I know there will be a judgment: “No, as a coach, you have to make your team able to do the task by themself (self-organized).”

Yes, I know it. But I think the most important thing, in the beginning, is to fulfill the team’s needs first. Along the way, then we can start to delegate the task one by one.

Just my thought, do you have any other better idea?

Mike Shinoda’s Speech in Reading Festival 2018

I heard you guys started a little chat earlier, for Chester. Listen you guys, doing this tour i have to tell you, i have to tell you we did, we just came from Asia and played a couple weeks of show out there. And getting up here doing this for me is really it’s in one sense it’s really fulfilling and it’s really an accomplishment just to kind of get over my own anxiety about doing it again.

And i have to be i have to be honest i really indebted to you guys for helping me get here. I don’t think i would be able to come out and do this if not for you. So thank you so much.

And in doing the show like you know since forever ago i mean we played, i think they said the last time we played here is it’s like 2003 it feels like i want to say it feels like this is the first time i’ve ever played.

And since that time like since the beginning of the band, we’ve always done meet and greets with the fans and seen you know fans before the show and one thing that’s been consistent about all of the meets and greet in the meet and greets people tell me stories and tell me you know how they relate to a song or what what’s something that how we did like how it intersected with their life and one thing that i’ve been hearing quite a bit is how some of you guys are going through something and how the connection to the music, helps you get through it.

With that said i think that there’s i know that there are some people out there who want to come you know myself, i want to come to a show, i want to come to a festival and have a great time. And then there are other people who  they’re still have their hurting you know and they’ve got some stuff going on. And i want you guys to know if that’s you then don’t be ashamed of that, you’ve no reason to be ashamed of that ever. Even it’s simple as you just really like or love Chester singing or you loved the band’s music or you just dealing with your own stuff that has nothing to do with us and it just pushes a button that makes you feel, i don’t know sometimes in trouble.

Hopefully by coming to these shows and enjoying the music and by engaging in this type of thing it makes some of that bad feeling just go away.

What we’ve always asked, what we’ve always asked to crowd on this song for years and years is to sing along with Chester, and that’s what i want you guys to do right now, you’re ready to do that? i don’t know if you’re quite ready. I want you guys to sing this so loud so Chester can hear you. Are you ready to do that?

(In the end).

Mike Shinoda, Reading Festival 2018 (August 25th, 2018)

 

Scrum Day Bandung 2018 – Session’s Material

Dear Scrum enthusiast,

Here’s my session’s slide on Scrum Day Bandung 2018:

  1. Busting The Myth: Scrum Has Too Many Meetings
  2. How Tools Helps Your Scrum Team

PS: I don’t guarantee you’ll understand the context. But don’t worry, I’ll share the recap on the different articles, so don’t miss it! i’ll let you know once it get published.

Thank you and see you around!

TEDxJakarta Berkebun di Kebun Kumara #TEDxGlobalDay

Berkebun urban di Kebun Kumara

Dalam rangka turut ikut serta dalam TEDxGlobalDay, Minggu lalu (23/9) TEDxJakarta bermain-main ke salah satu urban farm bernama Kebun Kumara.

Berlokasi di area perkemahan/taman/area wisata Situ Gintung, Kebun Kumara menghadirkan pengalaman berbeda dari berkebun yang biasa dilakukan. Dengan mengutamakan prinsip permakultur, yaitu menanam dan mengkondisikan kebun sebagaimana alam bekerja, kami diajak untuk tidak hanya menanam, tapi juga memahami prinsip bagaimana tanaman itu bisa tumbuh dan berkembang.

Pengenalan permakultur di Kebun Kumara oleh Dhira

Pengenalan permakultur di Kebun Kumara oleh Sandra

Nah, dapat dilihat prinsip-prinsip permakultur yang ada di atas. Sejujurnya saya sendiri belum memahami dengan cukup dalam apa itu permakultur. Yang sedikit dapat saya tangkap pada prinsip utamanya adalah:

  1. Peduli terhadap bumi
    Dalam menanam hendaknya peduli tidak hanya terhadap tanamannya, tetapi juga terhadap lingkungan. Misal: apa saja waste yang dihasilkan, bagaimana kita bisa memanfaatkan waste tersebut agar menjadi sesuatu yang dapat dipergunakan kembali untuk menjaga alam seperti membuat kompos, dll.
  2. Peduli terhadap manusia
    Dalam menanam dan membuat kebun hendaknya peduli dengan bagaimana manusia di sekitarnya. Bagaimana manusia dapat mudah berinteraksi dengan kebun tersebut. Bagaimana hasil kebun tersebut dapat bermanfaat terhadap kelangsungan hidup seorang manusia.
  3. Fair share (prinsip keadilan)
    Yap, ini yang paling susah dipahami. Kita harus adil. Misal ada tanaman yang diserang ulat, itu bukan berarti ulat tersebut harus kita basmi. Pahami bahwa daun yang dimakan itu ya rejeki dari ulat tersebut. Ada banyak tikus? bukan hama, itu adalah makanan daripada ular. Ya, menjaga hasil kebun itu penting, tapi kita harus paham bahwasanya kita adalah bagian dari ekosistem yang harus tetap dapat menjaga kondisi keseimbangan.

Setelah pengenalan, kami langsung diajak untuk mencoba praktek membuat kompos. Seru banget! ternyata membuat kompos itu tidak terlalu sulit lho teman-teman. Kita hanya benar benar harus memilah dan mengumpulkan sampah organik, dan cukup biarkan saja.

Prosesnya memang cukup memakan waktu yang beragam, tergantung bagaimana kita pintar mengatur takaran sampahnya. Kalau tidak salah aturannya adalah perbandingan 3(Karbon):1(Nitrogen). Karbon untuk sampah-sampah kering, dan Nitrogen itu untuk sampah-sampah busuk atau basah.

Benar-benar cukup biarkan saja, berikan cahaya dan kelembaban yang cukup agar bakteri (mikroorganisme) dapat berkembang dengan baik. Lalu lakukan pengadukan sampah tersebut setiap hari agar udara dapat bersirkulasi dengan baik. Dan voila! jadi!, tinggal diayak ambil bagian halusnya seperti yang saya lakukan di bawah ini.

Membuat kompos di Kebun Kumara

Selanjutnya kami diperkenalkan dengan Ecobricks. Apa itu Ecobricks? dapat dilihat pada tautan ini: Ecobricks. Pada intinya, gunakan sampah plastik teman-teman untuk mengisi sebuah botol, sampai penuh banget tanpa tersisa udara sedikitpun. Dan botol tersebut dapat disusun untuk membuat struktur atau material pengganti material keras seperti batu bata atau katu yang dapat digunakan untuk membuat banyak benda atau menyusun bangunan.

Mengapa plastik? ya gak usah dijelasin lagi kali ya? karena plastik itu musuh alam, gak bisa diurai, dan hanya akan merusak alam jika dibiarkan begitu lama.

Diskusi Ecobricks di Kebun Kumara

Diskusi Ecobricks di Kebun Kumara (2)

Selanjutnya workshop kami ditutup dengan rangkaian kegiatan utama, berkebun! (yeay).

Menebar benih di Kebun Kumara

Membuat benih dengan media cangkang telur

Menanam melon dan anggur di Kebun Kumara

Capek! tapi seru banget deh beneran!. Kita diajak mengenal jenis-jenis tanaman dan benar-benar praktek langsung dari pembuatan media tanamnya (kompos) sampai langsung menanamnya. Terima kasih banyak ya Kebun Kumara, Dhira, Sandra, dan Prof Yono, udah mau kita rusuh-rusuhin nih. Semoga habis ini bisa kita praktekkan langsung di rumah.

Btw, Kebun Kumara ini open for public lho buat teman-teman yang mau belajar juga. Langsung kepoin instagramnya atau datangi langsung ke tempatnya aja ya, senin-sabtu aja tapi.

Yuk mari mulai berkebun lagi!